quote Victor Hugo: When someone is talking to you, listen to what they say with their eyes.

Gehoorverlies: de cijfers.

Wist je dat 17 procent van de groep 19-plussers moeite heeft met het volgen van een groepsgesprek? (bron: RIVM) En als je nu denkt dat dit vooral ouderen zijn: deze 17 procent staat voor bijna 1.7 miljoen mensen van 19 jaar en ouder, waarvan ongeveer 1 miljoen de school- of werkleeftijd heeft. In het artikel “The need to make noise about hearing at work” (te vinden op www.nlahcc.org) lees ik vergelijkbare getallen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat bij 17 procent van de werknemers tussen de 18 en 44 jaar gehoorverlies is vastgesteld. Dit percentage is hoger dan ik had verwacht.

Training voor professionals.

Een paar weken geleden vertelt Caroline van Dijk van Direct Yourself mij over de training Coach Gehoorverlies. Een training voor professionals in het coachen en begeleiden van medewerkers die te maken hebben met gehoorverlies. “Het uitgangspunt is empowerment. U krijgt een brede kijk op de betekenis en de gevolgen van gehoorverlies. Maar vooral: u beschikt over nieuwe perspectieven en beheerst de basisvaardigheden om mensen met gehoorverlies een coachingstraject aan te bieden.” zo schrijft Wendelina Timmerman op Hooridee.nl. Dit spreekt me wel aan en ik besluit me aan te melden voor de training. Ik ben benieuwd naar haar aanpak.

Mijn ervaring.

Uit eigen ervaring weet ik wat het betekent wanneer je als professional te maken krijgt met een verminderd gehoor. En dat het een zoektocht is hoe je daar mee om gaat. Ik weet inmiddels ook dat er best mee te leven valt. Gehoorverlies is iets wat je hebt, het is niet wie je bent. En toch is het af en toe knap vervelend. Vrijdag ga ik starten met de training, Wendelina heeft vast ook nog wel wat tips voor mij.

Sparren?

Wil je een keer met me sparren over dit onderwerp? Dan kun je contact met me opnemen via beitske@theyoufactor.nl.

Tip: op de site van Hooridee.nl kun je het boekje “Beter communiceren met gehoorverlies” gratis downloaden.